Over mij

Dr. Steven Dorrestijn (MA) is lector Ethiek & Technologie. Hij is sinds 2013 verbonden aan Saxion. Eerder werkte hij op de Universiteit Twente, als universitair docent bij Industrieel ontwerpen en bij de afdeling filosofie waar hij in 2012 promoveerde. In 2006-2006 studeerde Dorrestijn een jaar filosofie in Parijs met een beurs van de Franse Regering (Master / Diplôme d’études approfondie). Eerder studeerde hij werktuigbouwkunde en filosofie in Twente.

Het onderzoek van Dorrestijn richt zich ten eerste op de impact en ethiek van techniek. Daarbij verbindt hij theorie en praktijk. De door hem ontwikkelde Product Impact Tool biedt een vertaling van theorieën uit verschillende vakgebieden naar een handzaam overzicht van verschillende typen impact. Dit het model helpt zo verschillende visies op de impact en ethiek van techniek verhelderen. Het model kan ook toegepast in het ontwerpen gericht op gedragsverandering, acceptatie en gebruiksgemak en een kader voor maatschappelijk verantwoord innoveren.

Daarnaast heeft Dorrestijn zich gespecialiseerd in het werk van de Franse filosoof Michel Foucault (1926-1984). Dorrestijn zoekt de verbinding tussen Foucaults werk over macht en zijn latere werk over zelfzorg en levenskunst uit de oudheid. Een ethiek van de techniek in het voetspoor van Foucault haalt de praktische vraag naar voren hoe beter om kunnen gaan met de effecten van technologie.

Een onderliggende interesse die richting geeft aan toekomstig filosofisch onderzoek is de manier van bestaan van waarden. Hoe speelt het leven van mensen zich af tussen de condities die de concrete werkelijkheid oplegt en de aspiraties van mensen om het leven vorm te geven volgens overkoepelende waarden?

CV at LinkedIn