Over drones en ethiek bij 1Twente

Kan Enschede drone-hoofdstad van Europa worden? Dat was de vraag in een serie van 1Twente. De vierde en laatste aflevering ging over ethiek en acceptatie. Peter de Vries (psycholoog, Universiteit Twente) en Steven Dorrestijn (lector Ethiek & Technologie, Saxion) kwamen als experts aan het woord.

Drones kunnen heel belangrijk werk doen: snelle inspecties bij brand, medicijnen bezorgen op afgelegen plekken. Ze kunnen ook handig en effectief zijn in de landbouw, natuurbeheer. Ze kunnen worden ingezet voor bewaking en veiligheid bij evenementen. Drone-taxi’s zijn in ontwikkeling.

Maar wat als de lucht vol komt te hangen met drones? Hoe zit het dan met gevaar, privacy en overlast? Voor een succesvolle toepassing van drones is het zaak om alert te zijn op onbedoelde effecten. En we moeten met elkaar in gesprek blijven over de vraag waar we drones wel en waarvoor we ze niet willen gebruiken. Parallel aan technische innovatie kritisch nadenken over doel en middel.

Het lectoraat Ethiek & Technologie is betrokken bij een project op Space53 om een brede readiness scan te ontwikkelen. In aansluiting op de veelgebruikte Technological Readiness Level wordt ook gekeken naar readiness op het gebied van business, en naar ethical, legal, en societal readiness. De quick scan tool voor ethical readiness wordt ontwikkeld onder leiding van het lectoraat Ethiek & Technologie.

Op donderdag 16 december 2021 werd een gesprek uitgezonden en op 18 december verscheen ook een interview in geschreven vorm. link